De consumptie van dit bekende voedingsmiddel verbetert het totale cholesterolgehalte en de antioxidatieve capaciteit en vermindert ontstekingen bij gezonde postmenopauzale vrouwen.
De consumptie van bepaalde voedingsmiddelen kan grote lichamelijke voordelen voor het lichaam hebben. Dit worden nu superfoods genoemd, die door hun hoge voedingsdichtheid talrijke voordelen voor de menselijke gezondheid bieden. Er zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen die veroudering tegengaan en de bloedsuikerspiegel verlagen, zoals gojibessen. En andere helpen het totale cholesterolgehalte te verbeteren of hebben ontstekingsremmende eigenschappen.
Dit is het geval bij gedroogde pruimen, een voedingsmiddel met veel fysieke voordelen voor het lichaam, vooral voor vrouwen na hun 45e. Een onderzoek dat in november 2021 in het Journal of Medicinal Food werd gepubliceerd, toont deze voordelen aan: “Consumptie van gedroogde pruimen verbetert het totale cholesterolgehalte en de antioxidantcapaciteit en vermindert ontstekingen bij gezonde postmenopauzale vrouwen”. En het is op deze voordelen dat we ons gaan richten.
Voordelen van pruimen voor vrouwen ouder dan 45 jaar
Dit onderzoek beweert dat pruimen de concentratie IGF-1 kunnen verhogen, het eiwit dat verantwoordelijk is voor het reguleren van groeihormoon. Het helpt ook osteoporose voorkomen, vergroot de spiermassa en verandert de darmmicrobiota.
Aan de andere kant toonde het onderzoek ook andere voordelen aan, zoals dat pruimen de zuurgraad van de pH neutraliseren. Acidose is een toestand waarbij de pH van het bloed daalt, wat vrij negatief is, omdat het de organen van het lichaam kan aantasten.
Hoeveel pruimen kan ik per dag eten?
Om dit onderzoek uit te voeren, werden gezonde postmenopauzale vrouwen geanalyseerd en de voordelen van een dagelijkse consumptie van dit voedsel geobserveerd. De onderzoekers ontdekten dat het eten van 50 gram pruimen (5-6 stuks) enkele verbeteringen in gezondheidsaspecten liet zien.
Voordelen van pruimen
Naast het bovenstaande zijn er nog veel meer voordelen verbonden aan het eten van zes gedroogde pruimen per dag.
- Gedroogde pruimen helpen bij het verminderen van suiker in de voeding en bij het afvallen, en beschermen het organisme met hun eigenschappen. Dit komt omdat het een vrucht is die verzadiging uitlokt.
- Oplosbare vezels zoals pectine helpen de opname van glucose in de voeding te verminderen, wat deverlaging van de bloedsuikerspiegel bevordert en de reactie van het lichaam op insuline verbetert.
- De sorbitol in pruimen zorgt ervoor dat suiker langzaam wordt opgenomen en zorgt daarom voor een betere bloedsuikercontrole.
- Ze bevorderen ook de darmgezondheid dankzij hun laxerende eigenschappen en rijkdom aan vezels.
- Weinig mensen weten dat pruimen ook rijk zijn aan ijzer, wat bloedarmoede helpt voorkomen en behandelen.
- Een ander voordeel voor vrouwen boven de 45 is dat ze rijk zijn aan koper, magnesium en vitamine K, die essentieel zijn voor het behoud van gezonde en sterke botten.