Een ander interessant cardiovasculair voordeel van deze kruidenthee is de mogelijkheid om het LDL (slechte) cholesterolgehalte te helpen verlagen.
Kruidenthee is een blijvertje. Ze maken al generaties lang deel uit van het leven van onze ouderen in Spanje, vooral toen medicijnen minder toegankelijk of duurder waren, maar nu hebben ze bewezen dat ze krachtige wapens zijn tegen alledaagse kwalen en zonder twijfel levensverbeterend, hoewel ze niet verward moeten worden met medicijnen: ze zijn een aanvulling en soms voorkomen of vertragen ze de kwaal die ons dwingt onze toevlucht te nemen tot het medicijn van de dag. Aan het eind van de dag zijn er twee situaties die verlicht of zelfs geëlimineerd kunnen worden met behulp van een goede kruidenthee: stress en het gevoel van verzadiging na het eten.
Hoewel er veel mogelijkheden zijn om beide te verhelpen, is er één specifieke kruidenthee die bij beide helpt. De plant die als basis dient voor deze infusie helpt ook bij hoge bloeddruk en een onderzoek van de Complutense Universiteit van Madrid, vijf jaar geleden gepubliceerd in ‘Plos One’, schrijft er antimicrobiële eigenschappen aan toe.
Voordelen en eigenschappen van hibiscusthee
De thee in kwestie is hibiscusthee (Hibiscus sabdariffa). Zijn ontstekingsremmende kracht helpt bij de spijsvertering en helpt je daarom beter te slapen. Het heeft ook oxidatieve eigenschappen en beschermt de lever, is vochtafdrijvend en verwijdert gifstoffen. Ingenomen op de juiste temperatuur (heet, na de eerste kookbeurt) heeft het een thermogene werking: d.w.z. het vermindert lichaamsvet in de buik. Daarnaast legt de Natural Medicines Comprehensive Database uit dat deze thee de bloeddruk een beetje kan verlagen bij mensen met een normale of hoge bloeddruk.
Daarnaast beweert Harvard University dat hibiscusthee antivirale en cardiovasculaire voordelen biedt, voornamelijk dankzij de antioxidant “anthocyanen”. Het onderzoek toonde aan dat hibiscusthee kan helpen de bloeddruk te verlagen. Een ander interessant cardiovasculair voordeel van deze kruidenthee is de mogelijkheid om het LDL (slechte) cholesterolgehalte te helpen verlagen. Een overzicht van onderzoek toonde aan dat consumptie van hibiscusthee of -extract de niveaus van slecht LDL-cholesterol en triglyceriden verlaagt. Overleg echter altijd met je arts wat voor jou het beste is.
Een ander onderzoek door Diane L. McKay, CY Oliver Chen, Edward Saltzman en Jeffrey B. Blumberg toonde aan dat consumptie van hibiscusthee, in een hoeveelheid die gemakkelijk in het dieet kan worden opgenomen, de bloeddruk verlaagde bij over het algemeen gezonde prehypertensieve en licht hypertensieve volwassenen met een risico op het ontwikkelen van hypertensie in vergelijking met een placebodrank.
Hoe hibiscusthee trekken
De bereiding is heel eenvoudig: drie gedroogde bloemen in een glas water dat aan de kook wordt gebracht en dan van het vuur wordt gehaald. Doe ze vijf minuten in het water, haal ze eruit, zeef de vloeistof en laat het even trekken voordat je het drinkt. Neem het bij voorkeur een half uur na het eten en wacht daarna minstens drie kwartier om te gaan slapen, zodat het lichaam ontspannen is en beter kan slapen.