Een van de gezonde voedingsmiddelen die gemakkelijk in de tuin te verkrijgen zijn, zijn chia spruiten, een element dat gemakkelijk aan verschillende gerechten, waaronder sandwiches, kan worden toegevoegd. Daarom verzekeren tuinexperts dat er heel eenvoudige methoden zijn om ze thuis te kweken.
U kunt dit soort spruiten langer in goede conditie houden om ze aan uw dagelijkse voeding toe te voegen, omdat ze veel voordelen voor de gezondheid hebben. Bovendien beweren voedingsdeskundigen dat het eten van chia spruiten de opname van alle voedingsstoffen bevordert.
Hoe chia kiemen
Het eerste wat u moet doen om chia scheuten te krijgen, is de zaden op een papieren handdoek leggen en ze vochtig maken. Deze bereiding moet op een bord blijven liggen om de zaadjes beter te verspreiden en ze voldoende water te geven.
Als het klaar is, wordt het op een plek gelegd waar het enkele uren indirect zonlicht ontvangt. Daarna moet er regelmatig water worden gesprenkeld, omdat vocht een belangrijk punt is voor de probleemloze ontwikkeling van de chia scheuten.
Het kan 5-7 dagen duren voordat de kiemen groeien. Daarna zijn ze klaar om geoogst en gekoeld in de koelkast bewaard te worden. Als u ze vers wilt eten, kunt u ze het beste plukken op het moment van consumptie.
Gezondheidsvoordelen van chia scheuten
Een van de voordelen is het hoge vezelgehalte, waardoor de spijsvertering verbetert en u een vol gevoel krijgt. De hoeveelheid Omega-3 draagt bij aan een optimale hersenfunctie en een goede cardiovasculaire gezondheid.
Dit zaad is ook rijk aan een antioxidant genaamd L-tryptofaan, dat helpt bij de afgifte van het hormoon serotonine, dat belangrijk is voor het behoud van het algehele welzijn. Tot slot is de hoeveelheid vitaminen die uit de kiemen kan worden opgenomen hoger dan uit de zaden.