Al enkele jaren noemen voedingsdeskundigen de vijand: slechte suiker. Suiker is het nieuwe vet, zeggen ze. Talrijke onderzoeken wijzen erop dat suiker verantwoordelijk is voor gezondheidsproblemen en overgewicht, maar ook voor spijsverteringsstoornissen en negatieve effecten op de stemming. Dus ik waag de sprong. Een maand lang probeer ik suiker uit mijn maaltijden te bannen.Al enkele jaren noemen voedingsdeskundigen de vijand: slechte suiker. Suiker is het nieuwe vet, zeggen ze. Talrijke onderzoeken wijzen erop dat suiker verantwoordelijk is voor gezondheidsproblemen en overgewicht,
Melkchocolade? Naar de kast. Tussendoortjes? Vervangen. Ik had dit verwacht toen ik een paar dagen geleden mijn suikervrije uitdaging van een maand lanceerde. Aan de andere kant had ik niet verwacht dat ik een aantal terugkerende ingrediënten uit mijn dieet zou moeten schrappen. Weg zijn de bladerdeeggebakjes uit de supermarkt en de bereide groenten, gediskwalificeerd door een simpele blik op hun samenstelling. Deze producten, die als hartige gerechten worden beschouwd, bevatten soms wel 10 gram suiker per 100 gram.
Voordat ik aan deze jacht op “koolhydraten, waaronder suikers” begon – de regel die op etiketten te zien is – nam ik contact op met Alicia Astraldi, die een praktijk van vier diëtisten-voedingsdeskundigen in Orne en Sarthe leidt. We begonnen met het bespreken van de relevantie van dit type dieet, dat de laatste jaren bijzonder populair is. Volgens haar is er een reëel en bewezen voordeel aan het aanpakken van suiker: “Ik vind het relevant als je toegevoegde suiker verwijdert. Sacharose in het bijzonder. Als we rekening houden met alle suikers, betekent dat dat we te veel voedingsmiddelen zoals melk, fruit, enz. schrappen. Dat is iets wat we moeten vermijden, om het dieet niet uit balans te brengen en tekorten te creëren.
Bloedsuikerpieken vermijden
Als je veel suiker eet, krijg je meteen een piek in je bloedsuikerspiegel. Dit leidt weer tot de productie van grote hoeveelheden insuline, wat de opslag van vet stimuleert. Dit komt omdat ze insulineresistentiekunnen veroorzaken , waardoor je gemakkelijker aankomt,” waarschuwt onze professional, die veel voordelen ziet in waakzaamheid. Minder suiker betekent dat je je niet zo moe voelt na een maaltijd. Op het gebied van energie is het effect duidelijk”. Ze wijst ook op de positieve invloed op de stemming, spijsvertering en mondgezondheid.
Een maand stoppen kan daarom geschikt zijn “voor mensen die willen afvallen”. In mijn geval zou het belangrijkste doel zijn om het gewicht eraf te houden, ondanks het feit dat ik een minimum aan sport moet doen vanwege een vervelende verstuiking. Maar wees gewaarschuwd, het wordt geen gemakkelijke uitdaging. “Je zou het een verslaving kunnen noemen. Onder 25- tot 40-jarigen is het vaak een vrij sterke verslaving,” zegt Alicia Astraldi. Ik zou het niet aan al mijn patiënten aanraden. Bij iemand die erg verslaafd is, gaan we langzaam te werk.
Weinig snoep… maar verborgen suikers
De eerste stap was om mijn eetgewoonten onder de loep te nemen. Gelukkig begin ik niet met een grote achterstand. Ik eet geen koolzuurhoudende dranken of snoep en geef zelden toe aan broodbeleg. Bij het ontbijt neem ik koffie (zonder suiker), brood en boter. De slechte suiker die ik binnenkrijg, komt voornamelijk van de gearomatiseerde yoghurtjes die ik soms eet aan het einde van de maaltijd en als middagsnack. De pure chocolade die ik ’s avonds eet, wordt, zolang ik op de samenstelling let, door mijn gesprekspartner niet als zo’n probleem gezien.
Ik volg dus een nauwkeurig en evenwichtig dieet, dat ik moet combineren met een beetje lichaamsbeweging. “Ik raad minimaal 6000 stappen per dag aan”, dringt de voedingsdeskundige aan, die me desondanks één genotmaaltijd per week toestaat, want “het mag niet frustrerend zijn. Je moet evenwichtig eten voor je lichaam, maar het moet ook goed zijn voor je hoofd”.