Fruit is een essentieel onderdeel van een gezonde, evenwichtige voeding. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om minstens 400 gram of vijf porties per dag te eten, omdat zij stelt dat dit “het risico op het ontwikkelen van niet-overdraagbare ziekten vermindert”.
Het is een zeer compleet voedingsmiddel. Het voorziet ons van vitaminen, mineralen, vezels en heeft antioxiderende eigenschappen die onze lichaamscellen beschermen. Bovendien mogen we niet vergeten dat het een fundamentele functie heeft: ons hydrateren.
Banaan, appel, sinaasappel, kiwi, ananas, meloen, watermeloen, aardbei? Er zijn vele soorten fruit. Ze zijn er in verschillende maten, smaken en kleuren. De lijst is eindeloos, dus iedereen vindt wel iets dat bij zijn smaak past.
Een van de meest bijzondere vruchten is de papaja. Deze komt oorspronkelijk uit tropische gebieden zoals Midden- en Zuid-Amerika. Na verloop van tijd begon men deze vrucht ook in andere delen van de wereld, zoals Azië en Afrika, te verbouwen. De papaya is de laatste jaren erg populair geworden vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) geeft aan dat het “zeer gewaardeerd wordt om zijn voedingseigenschappen”. De organisatie wil echter duidelijk maken dat “het geen wonderproduct of supervoedsel is”.
Voordelen van papaja volgens het OCU
- Papaja heeft een bestanddeel dat papaïne heet, een enzym dat helpt bij de spijsvertering.
- Het voorkomt constipatie door het hoge water- en vezelgehalte.
- Het werkt vochtafdrijvend en heeft antioxiderende eigenschappen.
- Het heeft een hoog vitamine C-gehalte, “meer dan een sinaasappel”.
- Het hoge gehalte aan vitamine A “helpt de gezondheid van de huid te verbeteren”.
De OCU wijst erop dat papaja zich onderscheidt als een vrucht “met weinig calorieën dankzij het lage koolhydraatgehalte”. “88% van het volume bestaat uit water en de rest uit vezels, daarom wordt het meestal opgenomen in afslankdiëten,” voegt de organisatie eraan toe. De organisatie heeft erop gewezen dat “er geen betrouwbaar onderzoek is dat dit feit ondersteunt”.
Net als elke andere vrucht wordt papaja aan de buitenkant bedekt door de schil. Aan de binnenkant zit het vruchtvlees, dat vlezig en oranje van kleur is. Er zitten ook zwarte zaden in. Deze zijn eetbaar en hebben veel positieve effecten op het organisme.
De voordelen van papaja zaden
De Villa de Vallecas Markt, die eigendom is van de gemeente Madrid, legt uit dat papaja zaden “eetbaar zijn ” en rauw of gekookt gegeten kunnen worden. Een veelgebruikte manier is om ze te vermalen en op ons eten te smeren alsof het peper is.
Het is waar dat papajazaden een bittere smaak hebben. Daarom raden zowel het OCU als de Spaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek af om ze te eten. “Het is aan te raden om ze te verwijderen, vooral als we een smoothie gaan bereiden”, zeggen ze.
De Villa de Vallecas Markt stelt echter dat “ze zeer voedzaam zijn en ons organisme voorzien van belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten”. En dat niet alleen. Papaja zaden “versterken ons immuunsysteem en beschermen ons hart”.