De peulvrucht die we steeds minder eten en kanker voorkomt: hij bevat twee keer zoveel vezels als linzen.

by Sophie Jansen
0 comments

Het regelmatig eten van peulvruchten is essentieel voor een gezonde en complete voeding. Ze vormen de voedingscategorie met het meest evenwichtige voedingsprofiel: ze leveren een veelheid aan koolhydraten, eiwitten en vezels.

Eigenschappen

Ze zijn ook rijk aan micronutriënten: B-vitamines, mineralen (ijzer en zink) en antioxidanten. Maar dat is nog niet alles. Tot de meest opvallende voordelen behoren de volgende:

  • Ze bieden een uitstekende eiwitinname. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten, dus ideaal als vervanging voor vlees.
  • Ze zijn rijk aan vezels. Ze zijn goed voor de spijsvertering, dankzij hun hoge vezelgehalte dat de spijsvertering stimuleert. Dit voorkomt constipatie.
  • Ze bevatten geen gluten. Ze zijn perfect om op te nemen in het dieet van coeliakiepatiënten.
  • Ze bevatten weinig vet. Ze zorgen niet voor een hoge calorie-inname, omdat ze een laag vetgehalte hebben.
  • Ze bevatten weinig natrium. In dit opzicht zijn ze erg gezond.
  • Uitstekende bron van ijzer. Ze helpen bloedproblemen zoals bloedarmoede te voorkomen.
  • Ideaal voor gewichtsbehoud. Ze verzadigen en verminderen de drang om vaak te eten.

Feiten

Ondanks hun eigenschappen is de consumptie van peulvruchten de afgelopen jaren gedaald, met 5,3% minder verkoop in 2022. Volgens het laatste ANIBES-rapport van de Spaanse Voedingsstichting (FEN) staan peulvruchten qua consumptie op de vierde plaats, na groenten, brood en fruit.

De gemiddelde jaarlijkse consumptie van peulvruchten in Spanje is 3,34 kilo per persoon, waarbij kikkererwten, linzen en bonen het populairst zijn. Qua vezelgehalte staan bonen bovenaan met 25,4 gram vezels per 100 gram, gevolgd door kikkererwten met 15 gram en linzen met 11,7 gram.

Dingen waar u rekening mee moet houden

Er zijn veel verschillende soorten bonen, variërend in grootte, vorm, kleur en smaak. Enkele van de meest voorkomende soorten bonen zijnwitte, rode, zwarte, pinto- en garbanzo-bonen. Van hun gezondheidsvoordelen is het vermeldenswaard dat ze de verzadiging verhogen, de bloedsuikerspiegel helpen regelen, veel vezels bevatten en rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen .

Dankzij hun vezelgehalte beschermen ze vrijwel zeker tegen gewichtstoename, overgewicht en obesitas, en verminderen ze het risico op darmkanker. Dit laatste is waarschijnlijk het belangrijkste, hoewel het door veel mensen misschien niet wordt opgemerkt.

Aanbevelingen

De afgelopen twee jaar heeft het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (AESAN), op basis van gezondheids- en duurzaamheidscriteria, aanbevolen om minstens 4 porties peulvruchten per weekte consumeren , tot 4 per dag. Deze aanbeveling geldt voor de hele bevolking en niet voor vegetariërs.

You may also like

Leave a Comment

Ontdek handige tips voor een makkelijker en leuker leven bij kokidokip!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy

Bij Kokido kip vind je handige tips voor een gemakkelijker en leuker leven. Ontdek ze nu!

Horoscopen

2024 – Kokidokip.nl