Onderzoekers hebben een verband gelegd tussen een bepaald type lichaamsvet en abnormale eiwitten in de hersenen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer,tot 20 jaar voordat de eerste symptomen van dementie optreden, volgens een onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA). De onderzoekers benadrukten dat aanpassingen in de levensstijl gericht op het verminderen van dit vet de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer zou kunnen beïnvloeden.
Mahsa Dolatshahi, hoofdauteur van het onderzoek, legt in een verklaring uit: “Dit cruciale resultaat werd ontdekt omdat we de pathologie van de ziekte van Alzheimer al op middelbare leeftijd onderzochten, tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar, wanneer de ziekte pathologie zich in de vroege stadia bevindt en potentiële aanpassingen zoals gewichtsverlies en vermindering van visceraal vet – dat wat zich diep in de buik ophoopt, in de ruimte rondom de organen – zijn het meest effectief als middel om het begin van de ziekte te voorkomen of uit te stellen,” zei de onderzoeker aan het Mallinckrodt Institute of Radiology (MIR) aan de Washington University School of Medicine in St. Louis, Missouri.
Verhoogd amyloïde en tau
Voor het onderzoek richtten de onderzoekers zich op het verband tussen veranderbare leefstijlgerelateerde factoren , zoals obesitas, de verdeling van lichaamsvet en metabole aspecten, en de pathologie van de ziekte van Alzheimer.
“We onderzochten de associatie van BMI, visceraal vet, onderhuids vet, levervetfractie, dijvet en spieren, evenals insulineresistentie en HDL (goed cholesterol), met amyloïde en tau depositie bij de ziekte van Alzheimer,” zei Dr. Dolatshahi.
De resultaten toonden aan dat hogere niveaus van visceraal vet geassocieerd waren met meer amyloïd, wat 77% van het effect van een hoge BMI op de ophoping van amyloïd verklaarde. Andere soorten vet verklaarden de obesitas-gerelateerde toename in Alzheimer pathologie niet.
“Onze studie toonde aan dat hoger visceraal vet geassocieerd was met hogere PET-niveaus van de twee pathologische eiwitten die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer: amyloïde en tau,” zei Dr. Dolatshahi. “Voor zover wij weten is onze studie de enige die deze bevindingen aantoont op middelbare leeftijd, wanneer onze deelnemers tientallen jaren verwijderd zijn van het ontwikkelen van de eerste symptomen van dementie als gevolg van de ziekte van Alzheimer.”
Insuline resistentie
Het onderzoek toonde ook aan dat verhoogde insulineresistentie en lagere HDL geassocieerd waren met verhoogde amyloïde in de hersenen. De effecten van visceraal vet op amyloïde pathologie werden gedeeltelijk verminderd bij mensen met een hoger HDL.
In dat onderzoek maakten onderzoekers MRI-scans van de hersenen en de buik bij cognitief normale personen van middelbare leeftijd met een breed scala aan BMI en vergeleken ze de totale en regionale cerebrale bloedstroom op MRI-scans van de hersenen bij personen met veel versus weinig visceraal en onderhuids vet. De groep met veel visceraal vet vertoonde een lagere totale cerebrale bloedstroom. Er werd geen significant verschil in cerebrale bloedstroom waargenomen in de groepen met veel versus weinig onderhuids vet.