Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wat ons in staat stelt om verkoudheid te voorkomen, met een gezond dieet en andere gewoonten zoals lichaamsbeweging, en wat ons gewoon helpt om de symptomen te verlichten als het virus al is opgedoken.
In het midden van de herfst beginnen verkoudheden aan de deur te kloppen, of ze nu milder of erger zijn, en in Spanje denken we meteen aan oma’s remedie: honing en citrusvruchten, vooral sinaasappels en citroenen. Voedingsmiddelen die ongetwijfeld uitstekend zijn om bepaalde symptomen te verlichten, maar minder goed om het immuunsysteem te helpen de aanval van een virus het hoofd te bieden. Bladgroenten hebben ook voordelen in dit opzicht.
Reclame heeft ons geleerd dat vitamine C de sleutel is tot het bestrijden van verkoudheid, vandaar de onmiddellijke mentale link met citrusvruchten, maar is er wetenschappelijk bewijs? Als vitamine zou het in onze normale voeding moeten zitten, hoewelhet niet bewezen is dat het verkoudheid kan voorkomen. Er is enig bewijs dat het de tijd die nodig is om verkouden te worden kan verkorten, mits het wordt ingenomen voordat de verkoudheid begint.