Pompoen is een veelzijdig product dat gebruikt kan worden voor verschillende recepten, zowel hartig als zoet. Het voordeel van groenten en fruit is dat ze een perfecte en gezonde optie zijn als hoofdrolspelers in baksels. In het geval van pompoencake kunnen we met eenvoudige ingrediënten een sponsachtig dessert maken dat smelt in de mond.
De voordelen van het toevoegen van groenten aan biscuit zijn antioxidanten zoals carotenoïden en fundamentele zuren zoals ellaginezuur. Het is vermeldenswaard dat deze verbindingen worden gebruikt als natuurlijke ontstekingsremmers en beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Groenten zoals pompoen zijn ook rijk aan vitamine C en ijzer. Een verscheidenheid aan voordelen die op een heerlijke en creatieve manier kunnen worden geconsumeerd. De natuurlijke zoetheid en essentie van pompoen zullen een bondgenoot zijn voor een biscuit vol herfst- en kerstsmaak.
Als we deze groente gebruiken, krijgt ons gebak een vochtig tintje en kunnen we droogheid voorkomen. Het gebruik van een vochtige groente zal de essentiële truc zijn om te genieten van een ontbijt of een snack voor alle familiebijeenkomsten die ons in december te wachten staan. Een ander belangrijk punt is dat het geen ingewikkelde bereiding vereist en dat de ingrediënten een reeks goedkope voedingsmiddelen zijn die je gemakkelijk in elke supermarkt kunt vinden.
Ingrediënten pompoencake
Dit recept is ideaal voor vier personen en kost ongeveer 13 euro. Elke portie kost dus €4,50.
- Pompoen. 1,89 / 500 gr.
- 2 eieren. 1,19 / 6 st.
- 1/2 kopje bruine suiker. 1,30 / 500 gr.
- 1/2 kop volkorenmeel. 1,09 / 1 kg.
- 1 eetlepel kaneelpoeder. 0,77€ / 40 gr.
- Gemberpoeder. 5,95 / 200 gr.
- 1/4 deel melk. 0,77€ / 1 l.
- 1 theelepel bakpoeder. 1 theelepel (optioneel)
- 1 snufje zout.
- Theelepel zuiveringszout.
- Olijfolie.
De pompoencake maken
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in en bedek hem met bakpapier.
- Meng in een grote kom de eerder gepureerde pompoen, de eieren, de olie en de suiker tot een egaal mengsel.
- Meng in een andere kom de bloem, baksoda, kaneel, gember en zout.
- Voeg de droge ingrediënten in delen toe aan de natte ingrediënten, afgewisseld met de melk, en mix tot een glad beslag.
- Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak 35-40 minuten, of tot een in het midden gestoken tandenstoker er schoon uitkomt.
- Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelenin de vorm.
Eigenschappen van pompoen
Pompoen is een voedingsmiddel dat rijk is aan water en vezels, laag in calorieën, ideaal voor mensen met overgewicht en spijsverteringsproblemen. Pompoen is een groente die het hele jaar door verkrijgbaar is in de schappen van de markten tegen een voordelige prijs, maar in het herfstseizoen en door de viering van het pompoenfeest is de pompoen een zeer populaire groente.
Bètacaroteen is verantwoordelijk voor de oranje kleur van de pompoen en is een antioxidant die helpt bij het elimineren van vrije radicalen , waardoor celveroudering wordt voorkomen.
Per 100g bevat pompoen:
- Calorieën: 15 kcl
- Eiwit: 0,7 g
- Koolhydraten: 2,2 g
- Vet: 0,2 g
- Vezels: 1 g
- Water: 95,9 g