Als kind, en dankzij de wijsheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven, is het eten van vis bijna een religieuze aangelegenheid. Grootmoeders zeiden het, medische professionals zeggen het en onderzoekers die op zoek zijn naar de redenen en praktische toepassingen van visconsumptie in gezonde voeding zeggen het ook. De cardiovasculaire voordelen zijn volgens de Spaanse Hartstichting (FEC) duidelijk. Daarnaast bevordert het de aanmaak van collageen om de tekorten die ontstaan door het verstrijken van de tijd in dit opzicht aan te vullen, wat gunstige effecten heeft op de huid en gewrichten.
Een van de vissen met de meeste voordelen op dit gebied, met een bijdrage aan gezonde vetten die veel beter is dan die van andere soorten, is makreel. Makreel is een vette vis met een zeer aangename smaak en een hoog gehalte aan omega-3, een vetzuur dat LDL of slechte cholesterol op afstand houdt en de goede cholesterol of HDL verhoogt. Deze eigenschappen zitten ook in onder andere sardines en zalm.
Makreel is een betaalbare vis die ook nog eens heel gezond is in blik. Naast de hierboven beschreven waarden levert het proteïne, fosfor (een grote hulp voor het geheugen), vitamine B6 en B12, vitamine D en niacine.
Andere voordelen van makreel
Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is op de website van het medische collectief Health, dat prestigieuze specialisten van over de hele wereld samenbrengt, ondersteunen diëtisten Johna Bordeaux en Elizabeth Barnes het directe effect van de inname van makreel op de menselijke hersenen.
Ongeveer 50 tot 60 procent van de hersenen,” merken ze op, ”bestaat uit vet, en 35 procent van die vetten zijn omega-3. DHA, een type van dit vet, is een vet dat in de hersenen aanwezig is. DHA, een type van dit vetzuur, neemt het grootste deel van deze vetzuren in beslag, en het DHA-gehalte van makreel maakt het cruciaal voor het verbeteren van de hersenfunctie, het redeneren en de bescherming van hersencellen”. Ze leggen ook uit dat “onderzoek suggereert dat het binnenkrijgen van omega-3 uit bronnen buiten het lichaam het risico op het ontwikkelen van Alzheimer, dementie en andere ernstige cognitieve problemen kan verminderen”.