De kiwi is een van de meest geconsumeerde vruchten ter wereld. Hij is ovaal van vorm en heeft een dunne, harige schil. Hij kan met of zonder schil worden gegeten, in zijn natuurlijke staat of worden gebruikt in recepten zoals sappen, snoep of gelei.
Oorsprong
Blijkbaar komt hij oorspronkelijk uit China. Hij is echter nauw verwant aan Nieuw-Zeeland, waar hij bijna een eeuw geleden aankwam en een nationaal symbool werd, en zelfs de naam aannam van een loopvogel die op het eiland voorkomt.
Vanuit dit gebied verspreidde de teelt zich vervolgens naar andere breedtegraden en bereikte landen als Spanje, Italië en Frankrijk, de belangrijkste producerende landen in Europa. Over het algemeen groeien ze in de vorm van trossen, op klimplanten, typisch voor gematigde klimaten, die doen denken aan wijnranken.
Voordelen
Binnenin vinden we kleine zwarte zaden die eetbaar zijn en waarvan de textuur in de mond doet denken aan aardbeien of druiven. Van hun eigenschappen zijn de volgende het vermelden waard:
- Ze voorkomen een hoge bloeddruk. Ze bevatten veel kalium, een mineraal dat het ontspannen van de slagaders bevordert en overtollig natrium uit het lichaam verwijdert.
- Ze verlagen het cholesterolgehalte. Ze zijn rijk aan vezels, die de opname van vetten uit voedsel op darmniveau verminderen, wat helpt om het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed te verlagen.
- Verhoogt het psychologisch welzijn. Ze dragen bij tot de vorming van adrenaline, wat vermoeidheid en stress vermindert.
- Bestrijdt constipatie. Dankzij de pectine verbeteren ze de darmfunctie en verhogen ze het vasthouden van water in de ontlasting.
- Ze voorkomen diabetes. Ze hebben een lage glycemische index, waardoor het langer duurt om suiker uit voedsel op te nemen.
- Ze helpen gewicht te verliezen. Ze verhogen de verteringstijd van voedsel in de maag, wat de verzadiging gedurende de dag verlengt.
- Versterken het immuunsysteem. Ja, want ze zijn rijk aan vitamine C en carotenoïden, voedingsstoffen die de cellen van het immuunsysteem beschermen tegen vrije radicalen.
- Onderhouden de botten gezond. Ze zijn rijk aan vitamine K, die helpt bij de aanmaak van een belangrijk eiwit dat calcium in de botten vastzet.
Aanbevelingen
Zoals met alle voedingsmiddelen wordt een matige consumptie aanbevolen, vooral bij mensen met migraine of als ze antistollingsmedicatie nemen. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er een aantal specifieke gevallen waarin de consumptie ervan niet het beste idee is: bijvoorbeeld als je maagzweren hebt of problemen zoals gastritis.
De hoeveelheid kiwi’s die we per dag moeten eten is ongeveer 140 gram, wat overeenkomt met 1 kiwi (een stuk van deze vrucht weegt tussen de 70-120g). Overmatig gebruik kan een sterk rebound-effect hebben. En dat niet alleen: het kan ook leiden tot diarree.